De omgeving

Kaart van België

 

Halverwege tussen Brussel en Luxemburg ligt de gemeente Rochefort (5.000 inwoners) in de provincie en het bisdom Namen. Dit dorp is het geografisch centrum van een klein natuurgebied, de Famenne.


De abdij Notre-Dame de Saint-Remy ligt in vogelvlucht op 2 km van het centrum van het stadje Rochefort, aan de voet van een uitgestrekte heuvel. Zij heeft zich daar genesteld in een depressie in de helling, aan de oever van een beekje, genaamd de Biran.

 

De bron van de Tridaine

De heuvel is rijk bebost en herbergt tal van natuurlijke rijkdommen, waaronder een buitengewone flora en een beroemde marmergroeve die eertijds tijdens het Ancien Régime door de monniken werd geëxploiteerd.


Ze dolven er ook verscheidene mineralen, vooral lood en ijzer. Er wordt zelfs verteld, dat men hoopte er ooit goud te vinden. Die hoop was niet helemaal denkbeeldig, want door het vele graven in de heuvel ontsprong op een dag het riviertje de Tridaine. Volgens kenners is het dit water van de Tridaine dat het 'Trappistenbier Rochefort' zijn unieke smaak geeft. Het goud was er dus wel, maar het wachten was op de alchemisten uit het klooster.

 

Bron van de Tridaine